Gemeenten hebben redelijk wat vrijheid bij het vaststellen van verschillende belastingen. De belangrijkste belastingen zijn de ozb-belasting op huizen en bedrijfspanden, de rioolheffing, plus de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. Maar er zijn ook nog tal van andere belastingen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart kijkt Business Insider naar diverse gemeenteheffingen. In deze bijdrage draait het om de omgevingsvergunning. Die is vaak nodig als je een verbouwing wilt doen en bijvoorbeeld een dakkapel wilt plaatsen bij je huis.

Die omgevingsvergunning is overigens niet altijd nodig. De Rijksoverheid zegt er het volgende over:

In de regel geldt dat alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied (…) een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.

Om vergunningsvrij te mogen bouwen, moet de geplande dakkapel aan allerlei voorwaarden voldoen, zoals wel blijkt uit onderstaand schema:

(klik om te vergroten)

Kosten omgevingsvergunning

De kans is dus groot dat je bij het plaatsen van een dakkapel rekening moet houden met de kosten van een omgevingsvergunning. Die kosten verschillen per gemeente, en zijn te raadplegen bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het meest recente overzicht is dat van vorig jaar. In 2017 telde Nederland 388 gemeenten, waarvan de meeste een vast bedrag rekenen voor omgevingsvergunningen bij bouwkosten van minder dan 10.000 euro (excl. btw).

Twintig gemeenten, waaronder Apeldoorn en Leiderdorp, hanteren afwijkende tariefsystemen. Hiervan ontbreken de gegevens dan ook in de infographic hieronder.

In de overige 368 gemeenten kost een omgevingsvergunning gemiddeld 360,64 euro. Het mediaanbedrag – de helft rekent meer, de helft rekent minder – is 335 euro.

De duurste gemeenten zijn Buren en Noordoostpolder: daar betaal je 730 euro voor je omgevingsvergunning. Dat is 102 procent of ruim 369 euro boven het gemiddelde. Hierna volgen Grave (705 euro), Woerden (703) en Vianen (697).

Het goedkoopst ben je uit in Leiden. Een omgevingsvergunning kost daar maar 39 euro. Dit is 89 procent of ruim 321 euro onder het gemiddelde. In deze ranglijst volgen Aalsmeer (168 euro), Capelle aan den IJssel (168), Zederik (172) en Amstelveen (180).

De grote steden rekenen relatief weinig voor een omgevingsvergunning. Amsterdam (296 euro), Den Haag (250), Rotterdam (234) en Utrecht (226) zitten allemaal flink onder het landelijk gemiddelde, al is het verschil tussen Amsterdam en Utrecht met 70 euro nog behoorlijk.

In de infographic hieronder kun je opzoeken wat een omgevingsvergunning – volgens de data uit 2017 – in jouw gemeente kost.

LEES OOK Zo hoog is de ozb-belasting voor huizen en bedrijfspanden in jouw gemeente – bekijk de infographic